Brugs uurtje gaat op stap
Wanneer: Zondag 15 september 2024 van 11 tot 12 uur (deuren open om 10.15 u.)
Plaats: Volkskundemuseum, Balstraat 43 in Brugge
Toegang gratis voor inwoners van Brugge en voor leden van de Heemkring Maurits Van Coppenolle mits vertoon van hun lidkaart.
Toegang voor niet-Bruggelingen: 8 euro
Zit m’n jasje goed, zit m’n dasje goed ? Brugs uurtje gaat op stap …. Op uitnodiging van en in samenwerking met het Volkskundemuseum gaat er een speciaal Brugs Uurtje door. Onder het thema Textiel in Brugge zal moderator Freddy Clevers met enkele echte Bruggelingen praten over textiel in hun leven. We stellen ze u voor:
Liliane Verwatermeulen °1931
Liliane werd geboren in de Rolweg, maar verhuisde al vroeg naar Assebroek. Het naaien leerde ze bij de Papnonnen aan het Minnewater. Werkervaring deed ze op in het seizoen in Blankenberge, waar ze In een hotel de strijk deed van het kamerlinnen. Tot aan haar huwelijk werkte ze bij de wasserij Bekemans. Het waren lange dagen van 14 uren werk! In de oorlog was er tekort aan stoffen. Dan naaide Liliane veel sjaals, maar ook kleedjes uit groen en turquoise parachutestof die ze van de Canadezen kreeg, Na de oorlog zou ze het naaien met stoffen in twee kleuren niet meer doen! Het was wel geweest.
Odette Van De Maele °1929
Odette voorstellen is niet nodig. Zij is de dochter van Paulientje, die in de Langestraat een winkel van militaire artikelen uitbaatte. Daar leerde ze wat naaiwerk was. Veel soldaten lieten er hun mantel inkorten of kentekens op hun kledij naaien. In Sint-Godelieve in de Nieuwstraat leerde ze de knepen van ’t vak. Met behulp van Burda-patronen naaide ze kleding voor de hele familie. Zelfs de kleedjes voor de kinderen hun barbiepopjes wist ze te maken. Ook een uniek doopkleed is van haar hand. Het werd in de oorlog uit parachutezijde genaaid. De vrije tijd die nog overbleef was om te naaien en te crocheren.
Rudy Denolf °1949
Rudy werd geboren in het oude Sint-Annamoederhuis en woonde tijdens zijn jeugd in de Carmersstraat. Hij ging naar de lagere school in het Sint-Leocollege waar hij na zijn studies aan de UGent leraar Frans werd. Tien jaar geleden, toen al met pensioen, werd hij door de toenmalige voorzitter van het Kantcentrum, Nico Blontrock, gevraagd om ‘wat mee te helpen’ bij de heropstart in de oude kantschool. Ondertussen heeft hij als collectiebeheerder heel wat expertise verworven over kant en kantgeschiedenis in Brugge.