Een dagje Brugge: met een bakker op stap


Wanneer: Vrijdag 13 juni 2025 om 10.00 u. 

Startplaats: Standbeeld Jan Breydel en Pieter De Coninck, Markt, Brugge

Begeleiding: Stadsgids en bakkerszoon Bernard De Klerck

Deelname: 15 euro voor de wandeling of 35 euro wandeling + lunch op voorhand te betalen op rekeningnummer BE56 0013 3727 0288 – Heemkring Brugs Ommeland
Inschrijven bij Freddy Clevers: GSM 0487 37 45 33 of mail freddy.clevers@telenet.be

Men kan de lunch gezamenlijk nemen in het restaurant Het Paradijs mits opleg van 20 €, drank niet inbegrepen. Keuze: zalmkroket of stoofvlees met slaatje, beide met frietjes. De wandeling wordt beperkt tot 16 personen en wordt onderbroken door de vrije lunchpauze. De wandeling is 2,5 km lang en eindigt omstreeks 15.30 uur


In de Steenstraat, op de hoek van de Zilverstraat, was eertijds de patissiersfamilie Koentz, met Zwitserse roots, actief. Patissier Joye nam hier de oven over. Mijn tante, Nelly De Klerck (1928 - 2017), had een lange staat van dienst in deze Brugse must see van toen. Een eeuw geleden baatte de Zwitser Rodolphe Fasnacht aan het Simon Stevinplein Patisserie Maison Suisse uit. Mede door de modernisering kende de zaak na de Tweede Wereldoorlog een echte heropleving. Zilveren Bruggelingen herinneren zich de tarte maison met gebonden krieken, het gratuit bij geserveerde klein glaasje water, de draaiende schroefventilatoren aan het plafond. In het peperkoekfabriekje ‘A l’Abeille’ op de hoek van de Kemelstraat bakte Henri Dubois reeds in 1872 zijn Pain d’Epices en andere specialiteiten van het huis zoals ‘illigmaakers’. En wie kent nog het Hubertusbrood tegen de razernij zoo bij menschen als bij beesten? Apotheker Karel De Wolf schreef op ‘poederpapiertjes’ ook bakkerstaal. Wat waren flokke-mari en polkabrood? Wie herinnert zich de lang verdwenen industriële bakkerijen met politieke inslag in Brugge: de Katholieke Volksbakkerij Ons Brood met de legendarische broodvoerders Edmond Caestecker en Walter Ramon, de Bakkerij Werkerswelzijn en de Liberale Volksbakkerij De Koornbloem? Of de Coo? In de Wollestraat was de Banketbakkerij Tea-room van patissier Ludo(vic) Baeyens, met ook hier atelier in de kelder, tijdens het derde kwart van de vorige eeuw het mekka voor zoetekauwen. Veel senioren namen er hun koffie met een gebakje. Studenten van het Europacollege kwamen er graag ontbijten en werden bediend door … mijn tante. Tot 1975 moesten de Brugse bakkers 150 verse broden per week leveren om de Brugse zwanen te voederen. De levering gebeurde bij de stedelijke plantsoendienst die daarvoor een beurtrol opstelde. (BDK)