Een dagje Brugge: met een bakker op stap


Wanneer: Vrijdag 3 mei om 10.00 u. 

Plaats:  Start aan de Sint-Janshuismolen (Kruisvest 3)

Deelname: 15 euro

Enkel voor leden met voorlegging van lidkaart

Maximum 16 deelnemers

 

Programma:

10.00 u. Vertrek aan de Sint-Janshuismolen (Kruisvest, aan het einde van de Carmersstraat)

12.30 u. Middagpauze: mogelijkheid tot het nemen van het middagmaal in restaurant 'Paradijs'. Dagschotel aan 22 euro, keuze tussen zalmkroketjes of vol-au-vent (keuze bekendmaken bij de inschrijving)

14.00 u. Verderzetting van de wandeling 

Inschrijvenfreddy.clevers@telenet.be  of 050/33 96 79

Bij voldoende belangstelling wordt dezelfde wandeling ook voorzien op vrijdag 23 augustus 2024. Laat ook weten bij Freddy indien deze datum je voorkeur draagt.

Onze gids is Bernard De Klerck, achterkleinzoon van bakker Désiré De Klerck uit “de Langestroate” en vijf generaties bakkers. Hij werd geen bakker maar compenseert dit door een bakkerswandeling te organiseren.

Een andere kijk om microgeschiedenis te beleven. Aan de Sint-Huysmolen krijgen we een boeiende inleiding over het bakkerswelzijn. Wij bezoeken Oud Huis Deman met zijn mokken  tegen constipatie en andere lekkernijen. Wij ontmoeten Stijn Streuvels in de bakkerij Van Mullem en zijn Avelgems perentaarten. En Pier Soete, indertijd belletjesman - God hebbe zijn ziel - runde in de Sint-Joristraat een winkel met bakkerijbenodigdheden. Modest Devisschere uit Sint-Andries (naast de vroegere Sint-Baafs-jongensschool) was een zeer gewaardeerde  ovenbouwer. Zijn noeste arbeid bewonderen wij in de Ezelstraat. Wie lust er niet eens schum van scheten en kennen wij niet kropjie brun brood? Karel De Wolf zou eens zijn Brugs herontdekken op deze  bakkerswandeling. De geschiedenis van het godshuis van de bakkers of de bakkersrente ligt in de Kruitenbergstraat. Onze inleiding is een aansporing om meer te ontdekken. De wandeling eindigt op de Markt

Spreker Jef Bogaert

◄ Désiré De Klerck