Een dagje Brugge: met een bakker op stap
DE EERDERE WANDELING OP 3 MEI MET DIT THEMA WAS EEN KLINKEND SUCCES. DAAROM VOORZIEN WE EEN TWEEDE EDITIE DIE KAN DOORGAAN BIJ VOLDOENDE BELANGSTELLING.
Wanneer: Vrijdag 23 augustus 2024 om 10.00 u.
Plaats: Start aan de Sint-Janshuismolen (Kruisvest 3)
Deelname: 15 euro
Enkel voor leden met voorlegging van lidkaart
Maximum 16 deelnemers
Programma:
10.00 u. Vertrek aan de Sint-Janshuismolen (Kruisvest, aan het einde van de Carmersstraat)
12.30 u. Middagpauze: mogelijkheid tot het nemen van het middagmaal in restaurant 'Paradijs'. Dagschotel aan 22 euro, keuze tussen zalmkroketjes of vol-au-vent (keuze bekendmaken bij de inschrijving)
14.00 u. Verderzetting van de wandeling
Inschrijven: freddy.clevers@telenet.be of 050/33 96 79
Onze gids is Bernard De Klerck, achterkleinzoon van bakker Désiré De Klerck uit “de Langestroate” en vijf generaties bakkers. Hij werd geen bakker maar compenseert dit door een bakkerswandeling te organiseren.
Een andere kijk om microgeschiedenis te beleven. Aan de Sint-Huysmolen krijgen we een boeiende inleiding over het bakkerswelzijn. Wij bezoeken Oud Huis Deman met zijn mokken tegen constipatie en andere lekkernijen. Wij ontmoeten Stijn Streuvels in de bakkerij Van Mullem en zijn Avelgems perentaarten. En Pier Soete, indertijd belletjesman - God hebbe zijn ziel - runde in de Sint-Joristraat een winkel met bakkerijbenodigdheden. Modest Devisschere uit Sint-Andries (naast de vroegere Sint-Baafs-jongensschool) was een zeer gewaardeerde ovenbouwer. Zijn noeste arbeid bewonderen wij in de Ezelstraat. Wie lust er niet eens schum van scheten en kennen wij niet kropjie brun brood? Karel De Wolf zou eens zijn Brugs herontdekken op deze bakkerswandeling. De geschiedenis van het godshuis van de bakkers of de bakkersrente ligt in de Kruitenbergstraat. Onze inleiding is een aansporing om meer te ontdekken. De wandeling eindigt op de Markt
◄ Désiré De Klerck