Septembertentoonstelling:   Het Katoentje 1919 - 2010


Verkoop van tweedehands boeken en fonoplaten


Onderwerp: Het Katoentje 1919-2010

Wanneer: Zaterdag 16 en zondag 17 september 2023 van 10 - 18 uur

Locatie:  Naast ons lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194, nabij de rotonde in Sint-Kruis.
Opgelet: door de kermisstraatfeesten op zondag moeilijk bereikbaar met de wagen. Je komt dus best op zaterdag.

Op zaterdag 16 september van 14 tot 17 uur en zondag 17 september van 10 tot 17 uur voor De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194.

Ditmaal vooral kunstboeken en boeken over Brugge, Sint-Andries, Sint-Kruis en Varsenare. Je kan ook je tijdschriftenverzameling aanvullen, zoals Ons Heem, Gidsenkroniek, Vlaamse Stam, Brugge die Scone, e.a.

Voor liefhebbers van fonoplaten (lp's): er is een ruim aanbod te koop aan gunstprijzen.

Opbrengst ten voordele van de werking van de heemkring.

UCO Brugge werd opgericht in 1955 en startte haar productie in 1956. Het was een samenvoegen van twee UCO-vestigingen in het Brugse, enerzijds de spinnerij Cotonnière d’Assebrouck en anderzijds de weverij Tissage Saint-Croix. Een moderne fabriek werd gebouwd langs de Jacob Van Arteveldestraat in Brugge.

 

UCO Brugge had de eerste dertig jaar de wind in de zeilen. Inzake productiviteit stond het jaren op nummer één in Europa. Sedert de start werkte men in het drieploegenstelsel. De eerste crisis meldde zich aan in 1978-‘79 toen Pakistan en India massaal beterkoop huishoudlinnen op de Europese markt afzetten. In 1980 moest het bedrijf een eerste herstructurering ondergaan. De productie van huishoudlinnen werd definitief verlaten en Picanol leverde moderne weefgetouwen om ribfluweel en jeans te weven. Tijdens de omschakeling was er een grote economische werkloosheid. Investeringen en herstructureringen volgden elkaar op.

 

De laatste jaren bleef het verlies zich opstapelen en in januari 2010 kwam de beslissing om de activiteiten te stoppen.  Bijna 100 werknemers - ooit telde men bijna 500 medewerkers - verloren hun job en werkzekerheid. Hier eindigt de bijna 165-jarige geschiedenis van de katoenindustrie in Brugge, in leven gebracht door de bank Dujardin in 1846, overgenomen door UCO in 1919 en dat tot 30 april 2010. De tentoonstelling wil hulde brengen aan de honderden textilis medewerkers die het wel en wee van de UCO beleefden. De expositie zal niet alleen de vele oud-werknemers weten te boeien. 

(tekst: Ewald Van Coppenolle)