Struikelstenen in Brugge
In het Brugse werd op zaterdagnamiddag 9 december 2023 een tiental messing struikelstenen onthuld. Ze werden daags voordien in de stoep of een oprit ingemetseld en bevatten de namen van bijzondere slachtoffers van WO II.
Struikelstenen zijn in Duitsland gestart als Stolpersteinen bij huizen waar joden, Roma’s, getuigen van Jehovah, verzetsstrijders e.d. werden weggevoerd. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker van die Struikelstenen: messing plaatjes van 10 x 10 cm met een gegraveerde tekst op een kassei.
De vereniging Werkgroep Struikelstenen Brugge noemt ze “een herinnering aan het feit dat democratie en mensenrechten waardevol en kwetsbaar zijn. Het is de taak van ons allen om de herinnering aan het verleden levendig te houden, de democratie en de mensenrechten te beschermen en een herhaling van soortgelijke feiten te voorkomen.” De vereniging zorgt sinds 2022 dat er elk jaar nieuwe struikelstenen komen waar heldhaftige mensen dat verdienen.
De eerste en tot december 2023 enige struikelsteen op Brugse bodem werd op 8 november 2022 gelegd door de kunstenaar Demnig zelf voor de woning van verzetsstrijder Mathieu Hinoul in de August Derrestraat 47 in Assebroek. Hinoul was in Sint-Kruis geboren op 26 augustus 1926 en werkte bij het verzet. Hij werd op school opgepakt en stierf in februari 1945 in Duitsland op weg naar Bergen Belsen. Ook zijn vader Lambert (°Molenbeersel 1899) en zijn moeder Albertine Pintelon (°Sint-Kruis 1904) werkten bij het verzet en het Geheim Leger en hielpen mensen onderduiken, o.a. joodse kinderen. Ze woonden dus in de August Derrestraat.
De struikelstenen sinds 9 december 2023 liggen in:
- Serreynstraat 22 in Sint-Andries, twee steentjes ter ere van koerierster Bertha Serreyn die het overleefde en verzetstrijder Albert Serreyn, na marteling gefusilleerd in 1944. Een dertigtal sympathisanten woonde in de gietende regen de onthulling van de steen bij, w.o. een delegatie van Werkgroep Erfgoed Sint-Andries en burgemeester Dirk De fauw die in Sint-Andries woont.
Meer info via deze link.
◄ Foto Hugo Vandekeere (WESA)
- Geervelde 56 in Assebroek ter ere van Leon Pollet (°1905), verzetsstrijder als werknemer bij de PTT, vermoord in juni 1944.
Meer info via deze link .
- Kastanjelaan 4 in Sint-Kruis en Brieversweg 83 voor ondergedoken joodse kinderen, respectievelijk Edouard Zimmerman en Jacky Barkan. Ook hier was veel volk aanwezig, w.o. een delegatie van Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis. Meer info via deze link en Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis Ondergedoken joodse kinderen in de Brieversweg.