September 2003: Stoeten, Processies en Feestelijkheden in Brugge en het Ommeland

Tentoonstelling in De Zorge tijdens kermisweekend Sint-Kruis

De tijd van onze grootouders stond bol stond van stoeten, optochten en processies. “Er was altijd wel een gelegenheid voor”, schrijft Yvette Kemel in de tentoonstellingsbrochure: “de inhaling van een nieuwe burgemeester of pastoor, een jubileum, sterrenstoeten, kerststoeten, reuzenstoeten, bevrijdings- en huldestoeten na WO II, praalstoeten (bv. Gouden Boomstoet), religieuze ommegangen en processies als boete, voor het sacrament van de eucharistie, voor Maria of een andere heilige, vissersprocessies, bedevaartprocessies”. Twee Brugse processies zijn zelfs erkend als Roerend Werelderfgoed: De Brugse Belofte (15 augustus) en de Heilig-Bloedprocessie.

Ook het Heilig-Bloedspel dat van 1938 tot 1962 af en toe op de Brugse markt doorging, kreeg in de expositie aandacht.

Eigenlijk was het aanbod te groot voor de beperkte ruimte van De Zorge, maar dat maakte de gelegenheidspublicatie dan weer goed. Die is geschreven door Yvette Kemel, Ronny Vanaelst en Ewald Vancoppenolle die de expositie regisseerden.

 

De getoonde voorwerpen en vaantjes kwamen uit de privécollecties van Ewald vancoppenolle, Anne Marie Debeck, Werner De Meester, Carlos De Rock, Jozef Dewaele, Hedwige Dhondt, Willy Grymonpré, priester Michiel Hostens (†), Yvette Kemel, Willy Proo, Ronny Vanaelst, Leon Van Pachtebeke-Lieve Blomme, Boudewijn Van Vlaenderen-Rita Depreeuw, WHSK en de Zusters van Maria Sint-Kruis.