Schenking Vandevannet over herberg Mexico en de Reuze Reuzenstoet van 1993


De Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis kreeg twee bijzondere schenkingen van Georges Vandevannet, de laatste uitbater van ‘café Mexico’ langs de Moerkerkse Steenweg. We zijn de schenker heel dankbaar omdat we beeldmateriaal daardoor kunnen delen met wie er interesse in heeft.

Een eerste is een architectenplan voor een aanpassing van de gevel van herberg Mexico in 1946 door architect Janssens  in opdracht van toenmalige eigenaar Leon Ackaert. Het adres was toen Moerkerkse Steenweg nummer 310. Vandaag is dat nummer 350 en is daar de populaire Bistro-Frituur Mexico gevestigd. De bijgevoegde foto’s komen uit onze collectie en zijn genomen door Johan Duyck bij de afbraak in 2011, de bouw van het "nieuwe Mexico" in 2012 en ten slotte de opening van de frituur bistro Mexico in 2013.

Een tweede schenking van Georges Vandevannet is van een heel andere aard: een video met daarop de Reuze Reuzenstoet in Male op 22 augustus 1993, dertig jaar geleden dus. We digitaliseerden de video zodat die stoet hieronder te bewonderen mits klikken op de link.

In onze collectie hebben we een gelegenheidstegel van die bijzondere activiteit. Helaas werd het initiatief niet bepaald beloond door zonnig weer…. Toch genoten heel veel toeschouwers van ruim 90 reuzen uit heel Vlaanderen die de revue passeerden samen met hun begeleiders, fanfares en steltenloper, tot zelfs uit  het verre Sint-Truiden. Een indrukwekkend tijdsdocument over een gedurfd en creatief initiatief.