Atlas van de grondperselen Sinte-Kruis 1809


In 2016 kwam via anonieme schenking een verloren gewaande, originele en ongeschonden kadastrale kaartenatlas in ons bezit. Omwille van de uitzonderlijke waarde schonken we de atlas meteen aan de instantie waar die thuis hoort: het Brugse Stadarchief.

Vooraan steekt een kadastraal verzamelplan met daarop zeven kadastrale secties die dan verder worden opgesplitst in 16 detailkaarten. Elke kaart is noord georiënteerd en getekend op schaal 1/2500. In totaal komen liefst 2026 genummerde percelen voor die landmeter Jean Baptiste Maurel in 1809 had opgemeten.

Gemeentesecretaris Charles/Karel Van Kerschaver noteerde op 23 oktober 1893 in potlood op sommige kaarten de toenmalige eigenaars van hun kasteel, woning, herberg of hoeve. Dit maakt de bron dubbel interessant.

Naar aanleiding van de anonieme schenking van die atlas bouwde de WHSK in samenwerking met de jubilerende Landelijke Gilde Sint-Kruis een tentoonstelling over Sint-Kruis in de jaren 1800, waar de 16 sectiekaarten door Yves Dendooven werden ineen gepuzzeld tot een kaart van 2.4 op 2.2 meter.

 

De scherpe foto’s die je hier op onze website vindt, kunnen vergroot worden om details te bestuderen. Het wordt nog interessanter wanneer je onze publicatie Sint-Kruis landelijk dorp in de jaren 1800 bij de hand neemt. Daarin wordt elk perceel vanuit deze atlas beschreven met opeenvolgende eigenaars en waar mogelijk historische afbeeldingen. (Met dank aan Stadsarchief Brugge voor de foto’s).

 

(verplichte referentie bij gebruik foto’s: “Atlas der grondperselen Sinte Kruis 1809, Stadsarchief Brugge, Gemeentearchief Sint-Kruis, aanwinsten, nr. 1850, gevonden via heemkundebrugsommeland.be 2023)

Klik op de kaart om te vergroten en in te zoomen naar wens