Brugge in de pionierstijd van de fotografie (1840-1860)


Geen klassiek fotoboek met wat uitleg, maar een rijkelijk geïllustreerd chronologisch overzicht van de oudste bewaard gebleven Brugse foto’s. Auteur Jos Demarée (°1962), heemkundige, gids en gepassioneerd door oude cartografie en fotografie, neemt ons mee op pad.  

Samen met de eerste fotografen in de jaren 1840 zakken we af naar Brugge om de cultuurpracht vast te leggen, net zoals schilders dat deden. Foto’s liegen echter minder dan schilderijen. Heel minutieus analyseert Demarée foto na foto om de precieze datering ervan te achterhalen. Hij corrigeert daarbij kritisch, maar met respect, vroegere foute dateringen door bouwfases van Brugse torens en gevels te volgen die hij vond in krantenberichten, bouwvergunningen en aquarellen uit die tijd. Razend interessant voor wie van dergelijk detectivewerk houdt.

Nieuwe publicatie te koop : 35 euro / leden Brugs Ommeland 30 euro

Origineel is dat hij op exact hetzelfde moment (dag en uur) hetzelfde zicht fotografeerde als zowat 170 jaar geleden om zo dezelfde schaduwinval te bekomen. Even fascinerend zijn de architecturale verschillen of details die hij opmerkt op bv. plakkaten.

Na de oudste portretten door o.a. Buffa (1840) en foto’s van Brugse stadszichten door de Schot Muir Wood (29 juli 1847) passeren zowat twaalf latere al of niet Belgische fotografen de revue. De glasnegatieffoto’s uit 1858 zijn zo scherp en populair dat het begrijpelijk is dat zij de twee oudere procedés, daguerreotypie en calotypie, verdreven. Daarom eindigt het boek circa 1860.   

Het boek wordt een referentiewerk. Met bewondering voor zijn gedrevenheid en volgehouden speurwerk vinden we het een eer dat de auteur zijn werk door onze Heemkring Brugs Ommeland laat uitgeven. Het boek is een aanrader, ook als geschenkboek.  (EC)

Brugge in de pionierstijd van de fotografie (1840-1860), Jos Demarée, circa 184 kleurenpagina’s, A4, harde kaft.

Vanaf december te koop tijdens onze lezingen, Brugse Uurtjes of  op donderdagnamiddag in De Zorge (Sint-Kruis). Prijs 35 euro. Leden van Brugs Ommeland die het boek rechtstreeks bij ons bestellen of kopen, betalen 30 euro mits voorleggen van lidkaart. Ook verkrijgbaar bij De Brugse Boekhandel (Dijver, leden krijgen hier 10 % vermindering bij voorleggen van de lidkaart), boekhandel De Reyghere (Markt) en boekhandel Raaklijn (Kuipersstraat).

Rechtstreeks bestellen kan  via info@heemkundebrugsommeland.be of eric.colenbier@gmail.com of telefonisch 050 36 45 29.