Van ’t Katoentje tot UCO Yarns 1919-2010  - Geschiedenis van een textielbedrijf in Brugge


Ewald Vancoppenolle schreef aansluitend bij de kermisexpositie van 16-17 september 2023 een verteerbare historiek van het Brugse textielbedrijf en heeft ruime aandacht voor afbeeldingen. Ook al wordt deze uitgave ‘derde druk’ genoemd, het gaat om een herziene uitgave met als meerwaarde de vele kleurenfoto’s en uitdiepingen.

Het boek zal zeker zijn weg vinden bij wie ooit als werknemer betrokken was bij Cotonière d’ Assebrouck (katoenspinnerij Dujardin, Nijverheidstraat Assebroek, 1847 - 1958), Tissage Saint-Croix (stoomweverij, weverij Van Overschelde-D’hooghe, Maalse Steenweg Sint-Kruis, 1920 - 1967) en de fusie met Union Cotonière Bruges (Uco Brugge, Jacob Van Arteveldestraat Brugge, 1958-2010), in 2010 overgenomen door Yarns. Anderen weten dat hun ouders er graag hebben gewerkt.

Nieuwe publicatie te koop voor 15 euro

De auteur was er personeelschef van 1963 tot 2003 en is erevoorzitter en bestuurslid van onze heemkundige kring. Vanuit zijn herinneringen en vooral uit bronnenmateriaal wordt het bedrijf vanuit diverse hoeken belicht: technische uitleg bij katoenverwerking, de interne opleidingen, de kantine en verpleegdienst, de sociale verkiezingen en het sociale leven zoals de schaak- en voetbalclub. De kroniek overloopt jaar per jaar de evolutie van het bedrijf, de ene keer historisch, de andere keer anekdotisch.

Het boek (101 p.) is enkel te verkrijgen bij de uitgever: Brugs Ommeland/ Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle vzw en dus niet in de boekhandel. Kostprijs is 15 euro. De oplage werd beperkt gehouden. Bestellen kan via ewald.vancoppenolle@skynet.be, via overschrijving van 15 euro met vermelding ‘boek Uco’ of via deze site.