Terugblik


Kermisexpo 2024 in Sint-Kruis: een overdonderend succes

De kermistentoonstellingen van Brugs Ommeland in Sint-Kruis lokken elk jaar veel volk., maar dit jaar kwam wel opvallend veel volk over de vloer: liefst 850 bezoekers tussen 14 en 17 september 2024. Het onderwerp ‘Huizen met een verhaal in Sint-Kruis’ sloeg duidelijk aan en werkte verbindend: oud-bewoners ontmoetten elkaar opnieuw, externe auteurs en leden van de Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis werkten samen het project uit en door een sterke bekendmaking werden heel wat nieuwe mensen bereikt, opvallend veel uit Male.

Lees meer »

Schenking glasraampjes aan het universiteitsarchief in Leuven

Op woensdag 5 juni 2024 trok een delegatie van vier WHSK-leden (Johan Duyck, Annie Demeulenaere, Christiane Bekaert en Eric Colenbier) en drie BO-leden (Monique Depraetere, Michel Van den Brande en Myriam Devooght) naar Leuven. Hoofdopdracht was het overhandigen van twee glasraampjes met daarop de gebroeders Bittremieux aan het Universiteitsarchief van de KU Leuven. Het glaswerk is van de hand van de Brugse glazenier Fritz Roderburg (1907-1963). De WHSK kreeg ze via Johan Duyck van de familie Bittremieux waarvan enkele leden op Sint-Kruis liggen begraven.

Lees meer »

Erfgoedexpo 'Thuis in Sint-Kruis: de zusters van Maria van Pittem'

Met zo’n 350 kwamen ze afgezakt naar Sint-Kruis, ondanks of net omwille van Erfgoeddag.  ‘Thuis’ was het thema van Erfgoeddag 2024. De expo en opendeurdag van het leegstaande klooster Mariawende op zondag 21 april 2024 trokken meer bezoekers dan verwacht. De ene kwam uit nostalgie naar zijn of haar tijd als kleuter, schoolkind of jonge student. De andere kwam uit nieuwsgierigheid naar de toekomst van het lege klooster nu het door vzw Curando is gekocht. De zusters vestigden zich in 1878 in Sint-Kruis en startten er een basisschool (nu Mozaïek), later ook een humaniorarichting handel (nu MIA), een kleutertuin en een kinderopvang 't Tuintje. In 1930 betrokken ze hun nieuwe klooster in de Pastorieweg. Ze waren steeds gastvrij voor wie aanbelde. De zusters voelden zich duidelijk thuis in Sint-Kruis. De laatste jaren werd het klooster een thuis voor zusters van Maria van Pittem op rust, tot ze in 2023 verhuisden naar wzc Curando Herdershove. De eerste zuster vestigde zich reeds in 1878 in Sint-Kruis, maar dan nog niet in de Pastorieweg.

Lees meer »

Overlijden Frank Dousselaere (1928 - 2023)

Op 31 december 2023 overleed in Brugge een andere medestichter van de Geschied- en Heemkundige Kring Vivenkapelle, Frank Dousselaere. Hij werd op één dag na 96 jaar, want is op Nieuwjaar 1928 in London geboren. Hij was stafhouder van Balie Brugge en ere-advocaat, was burgemeester van Moerkerke en ereschepen van de stad Damme.

Lees meer »

Onthulling struikelstenen in Brugge

In het Brugse werden op zaterdagnamiddag 9 december 2023 een tiental messing struikelstenen onthuld. Ze werden daags voordien in de stoep of een oprit ingemetseld en bevatten de namen van bijzondere slachtoffers van WO II.

Lees meer »

In memoriam Romain Van Eenoo (1934-2023)

Op zaterdag 21 oktober 2023 overleed onze oud-voorzitter Romain Van Eenoo. Hij is geboren op 1 mei 1934 in Sint-Andries als zoon van een aannemer in schrijnwerken. Romain studeerde aan de Rijksuniversiteit Gent af als licentiaat Letteren en Wijsbegeerte en klom in 1968 op tot doctor aan die faculteit, groep Geschiedenis en in 1973 tot hoogleraar Nieuwste Geschiedenis. In die functie begeesterde hij meerdere generaties studenten geschiedenis. Hij werd uiteindelijk decaan van de Gentse faculteit Letteren en Wijsbegeerte. “Hij was ook mens en het was stil in de gangen toen de studenten hoorden dat zijn vrouw zwaar ziek was en later stierf.” schrijft Hendrik Vandeghinste. N.a.v. zijn emeritaat in 1999 kwam een tweedelig gelegenheidsboek uit: Docendo Discimus. Liber Amicorum Romain Van Eenoo.

Lees meer »

In memoriam Bieke Hillewaert (1961 - 2023)

Begin september overleed Bieke Hillewaert. Wij hebben haar gekend als de enthousiaste archeologe die steeds vriendelijk antwoordde op de vele vragen  gesteld op  onze determinatie avonden in ons lokaal De Zorge. Al kwam je met een voorwerp af dat eigenlijk weinig  waard was, toch gaf ze een passend antwoord.

Lees meer »

Bezoek Sint-Jorisgilde (augustus 2023)

Op vrijdagnamiddag 25 augustus 2023 bezochten 43 leden van Heemkring Brugs Ommeland de aloude Brugse kruisboogschuttersgilde Sint-Joris. De huidige locatie langs de Stijn Streuvelsstraat is reeds sinds 1321 de vaste stek van de gilde.

Lees meer »

Causerie Eduard De Jans

Wie zondagmorgen 21 mei 2023 de causerie over schilder Edouard De Jans (1855-1919) heeft gemist, heeft écht iets gemist. Als een volleerde verteller nam professor Frederik Tinck ons mee in het leven van een vergeten topschilder uit Sint-Andries. Mij boeide vooral het leertraject dat een schilder eind 19de eeuw doorliep en wat De Jans mocht ervaren wanneer hij als toevallig ontdekt talent via een opleiding in de Brugse Academie plots in de prijzen viel en zijn leraars overtrof. In 1878 won hij namelijk de Prix de Rome en meteen ook een verblijf in Italië. De Jans ontwikkelde zich tot een befaamde portretschilder. Na het mooi geïllustreerde verhaal stelde sponsor Johan Dejans, nazaat van de schilder, het recente boek van Tinck over Eduard De Jans voor (2022, uitgeverij Van de Wiele). Enkele werken van de Jans vind je in de Heemkundige Bijdragen 2023/2. (EC)

Lees meer »