Kastelen in Sint-Kruis


Kastelen op het grondgebied van de voormalige gemeente Sint-Kruis

 

Tijdens de kermistentoonstelling van september 2024 zet de WHSK minder gekende ‘hoven van plaisance’ of ‘lusthoven’ in Sint-Kruis in de kijker. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het om ‘buitenverblijven’ van welgestelde burgers: kasteeltjes of landhuizen dus. De meeste dateren van begin 20ste eeuw, sommige zijn ouder: Hortensia, Veldzicht, Les Fayards, Les Peupliers, Les Mélèzes, (Ten) Nieuwenhove, Warrem, Hermytage, Polderhoek, Madonna, Halleux, Ten Broucke,… Sommige latere eigenaars gaan er zelfs permanent wonen. 

In de geplande publicatie en hier op deze website krijgen ook de grotere en meestal oudere kastelen een plaats omdat daarover al wat onderzoek is gebeurd; zij het zelden grondig. In 2010 stelde Filip Degraeve (†2013) namens WHSK op vraag van Woonzorgcentrum Van Zuylen infopanelen over die kastelen samen. Elke dagzaal is er namelijk genoemd naar een  kasteel. WHSK-leden Rita Bossuyt, Eric Colenbier en Johan Duyck vulden die heel beknopte bespreking in het voorjaar van 2023 grondig aan, met nadruk op de opeenvolging van eigenaars. Tonia Noterman goot het geheel in een aangename layout.

Wie meer verdieping wenst, vindt telkens een bronnenlijst. De meeste bronnen zijn mits afspraak te raadplegen in onze WHSK-bibliotheek. Je kunt ons en de lezer helpen door fouten te verbeteren, extra informatie of illustraties aan te reiken of zelf een studie van een kasteel op jou te nemen en te laten publiceren in het boek of website.